Exposicio LA TRINXERA - Corbera d'Ebre
logo ebreguia
La Trinxera
Sr. Pere Sanz
C/ Ponent, núm. 11
43784 Corbera d'Ebre
Terra Alta (Terres de l'Ebre)

Tel.: 977 420 662

Tel.: 636 708 291

ESPAIS DE LA BATALLA DE L'EBRE D'INTERÈS

-La Serra de Cavalls (PR Ruta de la Pau)

-La Serra de Pàndols (monument a la Pau)

-CEBE: Gandesa

-Miravet (pas de l'Ebre per la Barca i poble vell, àrea devastada)

-Mora d'Ebre (pont d'arcades)

-Pinell de Brai: CI COMEBE

-Trixeres de la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Corbera, Gandesa, etc.

La Batalla de l'Ebre i Corbera d'Ebre

La Guerra Civil Espanyola del 1936-39 i molt especialment els 115 dies que va durar la Batalla de l´Ebre, va portar a Corbera d'Ebre, el pitjor desastre de la seva història. Una part dels combats més acarnissats d´aquell estiu de foc i sang van tenir com a escenari el seu terme: La vall de l'Aubatar, los Rossecs, les Fontjoanes, les Solsides, la vall de Vilaverd, los Gironesos, lo Tossal de la Ponça , les serres de la vall de la Torre i de Cavalls,etc

Exposició LA TRINXERA
CORBERA D'EBRE - Terra Alta
Exposició material de la Batalla de l'Ebre - Agrobotiga

LA TRINXERA és una iniciativa de Pere Sanz, col·leccionista i restaurador a qui li agrada la història i l'arqueologia bèl·lica. S'ha especialitzat en la Batalla de l'Ebre (25 de juliol al 14 de novembre del 1938) i és qui us conduirà a través de la història de forma molt amena i entretinguda.

LA TRINXERA és una exposició de material i peces d'època autèntiques. És el resultat d'anys de pacient recerca en el mateixos indrets on va esdevenir la batalla, de donacions altruistes, d'intercanvis i també d'algunes adquisicions.
CARACTERÍSTIQUES

A LA TRINXERA, trobareu material bèl·lic com: bombes de mà, d'aviació, obusos, munició, baionetes, projectils, material quirúrgic, estris d'ús quotidià dels soldats, uniformes, cascos, banderes, mapes, fotografies, carnets, cartes, monedes, utensilis de cuina i, tot allò que feia falta per viure a les trinxeres.

El material està distribuït en vitrines il·luminades que fan que el visitant pugui comtemplar els objectes d'una manera còmoda, entretinguda i a la vegada que es pot gaudir d'unes projeccions amb imatges i cançons de l'època.

L'AGROBOTIGA: LES RESERVES DE LA TRINXERA
Dintre de l'exposició hi poden trobar una petita botiga de productes de la terra i records.

ENTRADA I HORARIS DE VISITA

El preu de la entrada és de tres euros, els grups escolars i jubilats tenen preus especials.

Dies festius:
- Matí: 10'30 a 13'30
- Tarda: 16'00 a 19'00
* Els dies laborables cal contactar per telèfon.
EL POBLE VELL DE CORBERA D'EBRE

El poble vell de Corbera d'Ebre, declarat Lloc d'Interès Històric per la Generalitat de Catalunya s'alça al cim d'un turó anomenat "la Muntera", on s'apleguen les cases en runes del que va ser la vila fins el 1938. L'església de Sant Pere ( edifici barroc de finals del segle XVIII), és el símbol més característic del poble vell i reflecteix els cruents bombardejos que va sofrir la població. Des de la plaça on es troba l'impressionant edifici, guarnida per La Bota, (un poema visual d'en Joan Brossa, de 1988), es pot contemplar una magnífica vista de les muntanyes de les Serres de Cavalls i, Pàndols, indrets on s'hi van esdevenir els enfrontaments més intensos de la Batalla de l'Ebre.Si fem un tomb pels carrers abandonats podem veure L'Abecedari de la Llibertat que aplega les 28 lletres de l'alfabet. Es tracta d’una sèrie d’obres realitzades per diferents artistes, amb tècniques i materials diversos que volen simbolitzar, utilitzant les lletres de l’abecedari, el compromís de l'art amb la negació de les guerres i les confrontacions bèl·liques.

Com arribar

AP-7 sortida Hospitalet de l'Infant, direcció Móra
N420 Tarragona-Alcanyís-Terol
C12 Eix de l'Ebre Lleida-Tortosa, desviament a Ascó direcció Gandesa, passada la cruïlla de Camposines.
C12 Eix de l'Ebre Lleida-Tortosa, direcció Gandesa a la segona rotonda de Móra la Nova
N420 a 3 km de Gandesa direcció Móra-Tarragona.
Una vegada a Corbera d'Ebre, a l'últim semàfor, direcció Gandesa, a l'esquerra com si s'anés a la Cooperativa, es troba LA TRINXERA
Si us perdeu:
977 420 662 // 636 708 291

Monument a les Brigades Internacionals

Al Poble Vell de Corbera hi trobarem El Monument a les Brigades Internacionals, inaugurat a l'octubre del 2000, obra de l'artista José Luís Terraza.

A uns dos quilometres de la població tenim l'ermita de Santa Madrona, patrona de Corbera, lloc de romiatge dels corberans, on hi havia un hospital de sang durant l'esmentada batalla.